ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ, ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 74


Η τούρκικη εισβολή του 1974 στιγμάτισε για πάντα τις ψυχές των κατοίκων  της Κύπρου.

Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, ώρα 04:35, άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί  από τούρκικα αεροσκάφη στις ακτές της Κύπρου και συγκεκριμένα στην βόρεια περιοχή της Κύπρου. Η τούρκικη εισβολή δημιούργησε χιλιάδες θύματα και αγνοούμενους ενώ πάνω από 180.000 ελληνοκύπριοι πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να φύγουν από τις κατεχόμενες από τον Τουρκικό στρατό περιοχές.

Εγκλωβισμένοι

Κύπριοι και Μαρωνιτες μετά την τούρκικη εισβολή παρέμειναν στα χωριά τους, στα σπίτια τους είτε επειδή δεν πρόλαβα να φύγουν είτε ότι αν παρέμειναν μετά την ανακωχή θα έβρισκαν τον κανονικό ρυθμό της ζωής τους αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι τούρκοι άρχισαν συστηματικά να εφαρμόζουν την πολιτική καταπίεσης, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων και παρενόχλησης των εγκλωβισμένων για να τους εξαναγκάσουν να φύγουν από τα σπίτια τους. Σε πολλές περιπτώσεις η περιούσια των Κυπρίων κατασχέθηκε και παραχωρήθηκε σε έποικους της Τουρκίας αφού οι Κύπριοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν γιατί θα τους σκότωναν. Οι έποικοι χρησιμοποιούνται σαν μοχλοί πίεσης για να διώξουν τους ελληνοκύπριους, συχνά φαινόμενα βίας που χρησιμοποιούν είναι οι φόνοι, η ληστείες κακοποίησης και άλλα βασανιστήρια. Με αποτέλεσμα πολλοί εγκλωβισμένοι να πεθαίνουν. Μετά το 1980 επιτρέπεται σε εγκλωβισμένους να περάσουν στις Ελευθερές περιοχές για να επισκεπτουν τα παιδιά τους. Ενώ τα παιδία των εγκλωβισμένων το 1996 κατάφεραν να περάσουν στα κατεχόμενα για να επισκεπτουν τους γονείς τους.

Αγνοούμενοι


Κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής και αργότερα, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι είχαν συλληφθεί και κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από τον τουρκικό στρατό.

Επίσης, πολλοί Κύπριοι, αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα στην Τουρκία και κρατηθεί σε τουρκικές φυλακές. Κάποιοι από αυτούς δεν αφέθησαν ελεύθεροι κι εξακολουθούν να αγνοούνται.  Εκατοντάδες άλλοι κύπριοι, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες,  παιδία, ηλικιωμένοι και μάνες εξαφανίστηκαν σε περιοχές όπου ήταν υπό  τουρκική κατοχή και είναι σήμερα αγνοούμενοι,

1619 άτομα παραμένουν αγνοούμενοι  Οι μάνες και οι συγγενείς των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική μορφή του δράματος της Κύπρου αφού δεν έχουν μάθει ακόμη τι απέγιναν οι δικοί τους. Οι μάνες των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας συνεχίζουν να ελπίζουν για τα παιδία τους. Μετά από την τούρκικη εισβολή και το μοίρασμα  της Κύπρου,  στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έβλεπες μαυροντυμένες γυναίκες με μια φωτογραφία στο χέρι και ρωτούσαν αν έχουν δει τα παιδία τους. Παράλληλα ενημέρωναν τους τουρίστες για τα Τουρκικά εγκλήματα και τους απέτρεπαν  από το να επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.  Κανείς δεν μπορεί να νιώσει, να φανταστεί τον πόνο της μοναξιάς που βασανίζει αυτούς τους  ανθρώπους για αυτά που πέρασαν.  Σήμερα, 36 χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή, βλέπεις ανθρώπους που δεν ξεπέρασαν αυτά που έζησαν στην εισβολή και νομίζω κανείς δεν θα το ξεπεράσει.  Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν, σήμερα, ζουν ανθρωποι  που οταν έγινε η εισβολή ήταν παιδία και δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον πατέρα τους γιατί είναι αγνοούμενος ή την οικογένεια τους γιατί αφανίστηκαν στον πόλεμο.

Η κυπριακή κυβέρνηση και οι συγγενείς των αγνοούμενων ύστερα από  επίμοχθες προσπάθειες κατάφεραν να συγκροτήσουν την διερευνητική επιτροπή αγνοουμένων. Οι προσπάθεια της κυπριακής δημοκρατίας  είναι να μάθουν τι απέγιναν οι άνθρωποι που αγνοούνται, αφού πολλές οικογένειες δεν γνωρίζουν την τύχη των δικών τους προσώπων.  Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού εξέτασε το ζήτημα για τους αγνοούμενους αποφάσισε ότι υπήρξαν πολλές παραβιάσεις από την Τουρκία.

Πρόσφυγες

Ο Τούρκικος Στράτος μετά την κατοχή περιοχών στην Κύπρο, έδιωξαν με την βία περίπου 200. 000 Κύπριους.  Εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές.  Πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα, οι περισσότεροι ήταν άστεγοι, αφού έχασαν όλες τις περιούσιες τους, και έμεναν σε αντίσκηνα και σε καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν γι αυτό το σκοπό.  Σήμερα 36 χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μερίμνησε τα άτομα αυτά  να στεγάζονται προσωρινά σε οικισμούς.  Προσωρινά γιατί ο στόχος είναι να επιστρέψουν όλοι πρόσφυγες στην πατρογονική τους γη.

Η Τουρκία παραβίασε άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ανθρώπινων δικαιωμάτων που αφορούσαν τους πρόσφυγες τις Κύπρου να επιστρέψουν στα σπίτια τους  και το δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση στις περιούσιες τους .

Σήμερα πολλοί Τούρκοι Έποικοι και Άγγλοι που ζουν στις βόρειες περιοχές της Κύπρου  σφετερίζονται τις περιούσιες των Κυπρίων.  Σε μια όμως περίπτωση μια Κύπρια η Τιτινα Λοιζιδου κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο    Ανθρώπινων Δικαιωμάτων λόγω της στέρησης της περιούσιας της από τους Τούρκους.  μετά νίκη εξασφάλισε αποζημίωση για στέρηση περιουσία και το δικαίωμα της επιστροφής της περιουσίας της, που έχασε κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.   Έτσι η Τιτινα Λοιζιδου  άνοιξε το δρόμο στα υπόλοιπα θύματα της Τουρκικής εισβολής για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Εγκλωβισμένοι, οι Αγνοούμενοι και οι Πρόσφυγες αποτελούν  τις  τραγικές φιγούρες της τούρκικης Εισβολής.  Αυτοί που έζησαν τις συνθήκες της Τούρκικης Εισβολής κανείς δεν θα ξεχάσει τα γεγονότα που έζησαν. .  Κανείς δεν μπορεί να νιώσει, να φανταστεί τον πόνο της μοναξιάς που βασανίζει αυτούς τους  ανθρώπους για αυτά που πέρασαν.  Ελπίζω στο μέλλον να βρεθεί μια λύση  για το Κυπριακό πρόβλημα για να δούμε ξανά την Κύπρο μας ελεύθερη και ενωμένη.  Γιατί όσο ζούμε θα ελπίζουμε.

Advertisements

~ από green4hope στο Μαΐου 23, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: